På bildet: Hedvig Vigen

Eller altså, kanskje, da, om etterkommerne hans får det som de vil. (Foto: Antoine K)

Terje Vigen, roer og familiefar under napoleonskrigen, ble udødeliggjort i Henrik Ibsens dikt ved samme navn. Ikke minst kjenner vi ham igjen på de ytre kjennetegn som skildres i diktet. I forbindelse med langvarig irritasjon fra etterkommerne er det fremkommet flere detaljer rundt den enigmatiske Skagerrak-krysseren og kornentusiasten.

– Ren hersketeknikk fra Ibsen

Den “underlige, gråsprængte” og “forrykte” Vigen hadde ifølge familiemedlemmer antydninger til både schizofreni og megalomani, samt autistiske trekk.

– Det er kanskje spesielt “underlig” og “forrykt” vi henger oss opp i her, sier tipptipptipptipptippoldebarn og daglig leder ved Terje Vigen-senteret Hedvig Vigen. – Det er svært lite trolig at en moderne forfatter kunne skildret et levende menneske med så komplekse sjelelige defekter, dessuten med fullt navn, og faktisk kommet unna med det. Denne “arven” har ligget som en klam hånd over slekten i over hundre år. Det er ren hersketeknikk å fortsette å gi ut boka slik den foreligger. Det var hersketeknikk da og det er hersketeknikk nå.

Får akademikerstøtte

– Ville Knausgård kalle en person med Downs syndrom “underlig” eller “forrykt” og fått det publisert uten bråk? Neppe, støtter Håkon Fure, førsteamanuensis i litteratur ved Universitet i Bergen. – Bare hør denne strofen: “dog stundom gnistred hans øjne stygt/ helst mod uroligt vejr/ og da mente folk, at han var forrykt”. Det er rent karakterdrap, mener Fure.

– Ibsens farmasøytkompetanse ikke gyldig i dag

– I stedet for underlig og gråsprængt foreslår jeg noe mer fremsnakkende, sier Hedvig Vigen. – Særegen og distingvert, for eksempel, du vet, med det grå håret. Og “gnistret hans øjne stygt”? Hva med: “gnistret hans øyne med energi”. Og “forrykt”? Jeg foreslår “mentalt syk, men overlatt til farmasøyter (lik Ibsen selv, red. anm.) som ikke hadde den nødvendige kompetanse”.

Nå krever Terje Vigens etterkommere at forlaget Vigmostad & Bjørke trekker tilbake diktboka fra forhandlerne, og at eventuelt nye opplag revideres.Hvis ikke forlaget etterkommer kravet, vil Vigen-slekten gå rettens vei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here