En uerstattelig skatt for kultur-Norge er skylt bort (Foto: Arne Midtbø)

 

Ekstremværet Synne som herjet på Vestlandet forrige helg har satt sine spor. De materielle skadene etter stormen er i milliardklassen, men nå kommer også rapportene om at også store affeksjonsverdier har gått tapt. Etter opplysninger Nieuhetene har fått tak i skal vannet ha flommet inn i et kjellerlokale i det nedlagte smelteverket i Odda hvor forfatter Frode Grytten skal ha oppbevart store mengder upublisert materiale og verdifulle førsteutgaver. Omfanget av skadene er foreløpig usikkert, men rapportene indikerer at så mye som 1500 dikt, lydopptak, noveller og manus til såkalt ”Spoken word poetry” er tapt for all fremtid.

Frode Grytten Experience Center and Amusement Park i sorg

Gunnar Dahl er kulturarbeider ved Frode Grytten Experience Center and Amusement Park i Odda sentrum og kan fortelle at det har vært et par mørke, mørke dager.

– Vi gjorde vårt beste for å redde det vi kunne, men nå som helgen er over og situasjonen er mer oversiktlig kan må vi dessverre konkludere med at store deler av Oddas bidrag til vår litterære verdensarv er tapt for godt, sier en tydelig berørt Gunnar.

Nå håper Gunnar på vegne av hele det lille vestlandssamfunnet at naturskadeerstatningen ikke diskriminerer mellom affeksjonsverdi og materielle verdier.

– Nå må storsamfunnet stille opp for Odda med penger og støtte, og Frode Grytten-senteret må få en betydelig del av erstatningskaka, formaner kulturarbeideren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here