KOLBOTN: Som 15-åring opplevde Tord Furuset den store skrekken der man tror man er som tryggest – i hjemmets lune rede.

En dag sent i mai 2017 hadde Tord (nå 18) vært på besøk hos en kamerat, og opplevde starten på et mareritt da han kom hjem: Stranger Things-plakaten var revet bort fra veggen på rommet hans. Da den unge filmentusiasten åpnet døra til storebroren Arvid (pseudonymt navn, journ.anm.), var nevnte bror og hans bestevenn Jon (pseudonymt navn, journ.anm.) i full gang med å kaste dart. På dart-tavlen var Stranger Things-plakaten montert, og allerede perforert av en mengde hull fra guttenes piler. Så ble Tord stengt ute fra storebrorens rom.

Pilte inn på eget rom

– Jeg pilte inn på mitt eget rom, forteller en åpenhjertig Tord når vi møter ham på hjemmebane godt og vel 2,5 år senere.

Den unge filmentusiastens øyne blir glassaktig når han gjenforteller hendelsen den dag i dag.

– På rommet gikk pusten utrolig raskt, liksom i loop? Og så føltes det som at veggene kom mot meg, hvis du skjønner?

Reddet av lasagne

– Jeg måtte sette meg på gulvet, og følte plutselig at jeg ikke fikk puste. Men så kom mamma inn og sa at det var lasagne.

– Lasagne?

– Det var mammas hjemmelagde lasagne til middag. Min favorittrett. Og da sa angsten bare… «poff», sier tenåringen, og former en slags eksplosjon med armene.

Angsten var borte.

Hendelsen gikk hardt inn på Tord, som har vært en hard tilhenger av den populære Netflix-serien siden den først ble lansert. Selv identifiserer han seg mest med Mike Wheeler (spilt av Finn Wolfhard), en av seriens unge protagonister.

I dag har Tord Furuset kommet videre. Men det har kostet.

– Er det ikke noe som heter «veien har vært lang» eller noe sånt? spør Tord retorisk og kaster blikket ut i rommet.

Blir bok

Og nå blir den skjellsettende episoden bok. Det hele startet med en åpenhjertig tweet som ble plukket av den våkne markedsavdelingen hos forlaget Gyldendal.

Skjermdump: Tweeten som fanget Gyldendals oppmerksomhet.

– Denne gutten hadde noe vi ville ha, forteller Emilie Ås, redaktør i Gyldendal. – Jeg kan ikke si at vi lever gjennom Tord, men det er jo noe spesielt med å være ung. Vi har alle vært der ikke sant?

– Hvordan da? Kan du utdype?

– Tord er ung, Tord har sett Stranger Things, Tord har hatt angst…

– Nesten angst?

– …nesten angst, og Tord vil skrive om det. Det er nok for oss, avslutter Ås.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here