Torstein mener at man bør veie ting opp mot hverandre.

Torstein Slottet (22) studerer historie ved Universitetet i Bergen og har kommet fram til at den tyske nasjonalsosialismen som rikskansler Adolf Hitler frontet før og under andre verdenskrig ikke er den rette ideologien for ham. Han synes likevel det er viktig at vi ikke ser svart-hvitt på historien.

– Hitler bygde veier og infrastruktur, det må vi ikke glemme. Men han fant også opp nazismen. Som er dårlig, og ikke bra.

– Nordmenn har mye å lære

I 17- og 18-årsalderen brukte 22-åringen mye tid på å sette seg inn i industripolitikken til Adolf Hitler. Der har vi nordmenn mye å lære, mener han. Men samtidig utryddet Hitler seks millioner jøder.

– Og da hjelper det ikke at det skinner av produksjonsanleggene dine, sier Slottet. – Sorry Hitler, men jeg må være ærlig.

«Personlig kan jeg ikke støtte en sånn ideologi»

Den engasjerte studenten fortsetter:

– Adolf Hitler var nasjonalsosialist, merk deg den siste delen av ordet – men han var ikke redd for å tilknytte seg og utnytte ressursene til industrimagnatene og næringslivstoppene, som sosialister ellers kan være. Hitler var en brobygger. Men han var også en konsentrasjonsleirbygger. Og det er veldig destruktivt. Personlig kan jeg ikke støtte en sånn ideologi.

– En dyktig taler

– Hitler var en dyktig taler. Og uansett hvordan du ser på det, hadde nasjonalsosialistene en egen måte å samle folk på. Å lage fellesskapsfølelse, kanskje? Men de hadde også en egen måte å drepe folk på, påpeker den kvikke bachelorstudenten. – I hopetall.

Så summa summarum?

– Det blir nei fra meg, konkluderer Slottet.

Den unge mannen vrir seg på stolen. Det virker som om han har mer på hjertet. En siste, nyanserende kommentar? Men nei, 22-åringen har bestemt seg nå:

– Jeg kan si det enda sterkere: Nazisme er ikke greit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here