Medlemmer av flymatkongressen legger fram sine funn for pressen. (Foto: Ove Rodriguez, UiB)

Hva er greia med flymat, egentlig? Dette spørsmålet har tid til annen dukket opp hos de fleste av oss.

Flymatspørsmålet er noe som angår de fleste, og er det noe man kan kalle en internasjonal problemstilling, så er det definitivt denne. Derfor har et internasjonalt forskerteam samlet seg i årlige kongresser, og det første fant sted i Bergen i starten av februar. Kongressen fikk navnet «Contemplating The Airline Meal: Towards a New Understanding». Der fikk akademikerne anledning til å løfte fram sine resultater fra forutgående halvår og møtes til diskusjon.

Overraskende funn

Professor Toby Meltzer-Bjørgvin, UiB (Foto: Meltz Hynne-Bøesen)

Initiativtaker bak prosjektet er professor Toby Meltzer-Bjørgvin fra Senter for internasjonal helse ved Universitetet i Bergen. Nå som første kongressen er ved veis ende, kan professoren fortelle om overraskende funn.

– Det handler om flymat, dette her. Hvorfor er vi så interesserte i det? Jo – vi må alle forholde oss til det, opplyser Meltzer-Bjørgvin. – Hvis man er reisende og ikke ønsker å forholde seg til flymat, får man for eksempel problemer dersom det er en lengre reise. Oslo til Nicaragua, for eksempel. Eller Bergen til Sydney. Eller si… Amsterdam til Kyoto. Du kan overleve kun på vann, men for å trives på så lange reiser, må du nesten innta mat. Og da blir føden, og de mest observante har allerede anerkjent dette, nettopp flymat. Mat servert om bord på flyet, hel- eller halvfabrikata helt og holdent i regi av cateringselskapet som flyselskapet til enhver tid har avtale med.

Stand up-kvelder på Ricks

Men hvorfor er vi så opptatt av flymat? Da forskerne var samlet i Bergen, snudde de arbeidsmetoden på hodet og oppsøkte spørsmålet i stedet for svaret, og overvar en rekke såkalte stand up-kvelder på nattklubben Ricks. Det forskerne fant, overrasket dem.

– Åtte av ni stand up-komikere forlater spørsmålet umiddelbart etter at det er stilt og forandrer tema for komisk innslag. Dette var skjerpende for oss, men ga oss ikke noe mer empiri på hvorfor folk spør hva som er «greien med flymat», forteller professoren. – Det forandrer likevel ikke det faktum at det er et enormt fokus på flymat der ute, sier han og peker ut vinduet.

Neste års kongress vil finne sted i Montreal i Canada.

– Jeg kan røpe at temaet for neste år er svært spennende. Da ønsker vi å undersøke hvorfor flymat skaper så sterke meninger hos reisende og hvordan deres meninger har influert hva som er flymat, avslutter Meltzer-Bjørgvin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here