Home Debatt Snehvit med bismak

Snehvit med bismak

0
Snehvit med bismak

Britt Okeke Bjerkeseter, foredragsholder, alenemor og fast kommentator i Nieuhetene.

Her om søndagen regnet det. Steken var fortært, hjemmelaget pudding likeså. Mor satte på kaffe og satte seg til med barna for et gjensyn med «Snehvit og de syv dvergene» som nå er å få på DVD. Jeg tenkte jo at dette skulle bli en hyggelig stund for oss alle. Men slik skulle det ikke gå.

Historien begynner som vi vet søtt nok med Snehvit som synger og gjør rent. Snart blir vi introdusert for den skjønnhetsgale dronningen. Men så satte jeg kaffen i halsen. Mine stakkars barn kunne ikke vite at noe var galt, men jeg som satt der i sofaen mellom minstemann og snart tenåringen, forstod rekkevidden. De kortvokste som jobber nede i gruvene – det er én sak. Men det som bekymrer meg mest med de størrelsesutfordrede brødrene (hvis de i det hele tatt er brødre) er hvor ufarlig og fristende gruveyrket blir fremstilt. Her synger de på vei til sin jobb med hakker og spader over skuldrene – med sangtekster som forherliger en av verdens arbeidsetisk skitneste bransjer.

Glade kortvokste i gruvene – en utopi 

Bare hør teksten:

«Vi hakker inni fjellet dagen lang».

Det skulle vel levne liten tvil om hvor krevende dette arbeidet er. Men det står i skarp kontrast til den behagelige, dunkle lyssettingen i Disney-filmen. Nå, vis meg en lignende lyssetting i en av Tanzanias gruver? I Afrika flerrer en svak hodelykt opp bergveggen foran dem, mens resten av gruven ligger i stummende mørke. Dvergene hakker mens de synger denne livlige visen, de hakker til og med i rytme. Vis meg åtteåringene i Keralas gruver i India som gjør det samme? Videre opprettholdes livsløgnen i verset:

«…så synger vi og sangen gjør oss glad og fri»

Fri? Hva slags frihet og til hvilken pris? Dette er Walt Disneys svar på «Arbeit macht frei» – slagordet vi kjenner fra nazistenes konsentrasjonsleire. Eller på godt norsk: hjernevask.

Do I have your attention, chairman of Disney industries?

Jeg blir flau. Flau over oss voksne, som en gang har lagd filmen, og flau over det inntrykket vi gjør på våre barn. Hvordan har denne filmen sluppet gjennom den moderne sensuren? Noen må gjøre noe.

Disney-konsernet ved direktør Bob Iger: hva er det dere tenker? What are you thinking, dear CEO and chairman Bob Iger?

Da føltes det i det minste godt å ta en ordentlig prat med barna etter filmen. I dag har kortvokste like rettigheter som oss. Men det er fremdeles barn som jobber i gruver, i Afrika og i India, og det er ingen solskinnshistorie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here