Bor du i Asker, Bærum, Sandnes, Søndre Nordstrand eller Årstad kan du betale deg forbi køen under årets kommunevalg. (Foto: Jan-Erik Robespierre)

OSLO: I årets kommunevalg vil folk i Asker, Bærum og Sandnes slippe lange køer. Om man har god råd vel og merke. Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet med Monica Mæland i spissen som står bak den nye ordningen.

Urna vei, her kommer jeg!

– Vi har latt oss begeistre av hvordan en såkalt Fast Track-ordning har fungert på flyplasser landet over, og ble også inspirerte av hvordan de gjorde dette på Legoland da jeg og Nikolai (Astrup, red anm.) var der på jobbtur i juni, forklarer kommunalminister Mæland.

Fast Track-ordningen vil få navnet «Urna vei» og vil koste 250 kroner per person på valgdagen. Med på kjøpet får «Urna vei»-velgere også en pose med en klementin, en flaske Evian-vann og en Ferrero Rocher-sjokolade.

– Vi ble også inspirerte av hvordan de gjorde dette på Legoland.

Frir til rike oldinger

– Vi håper og tror at dette vil få flere til å stemme. Særlig de rike som er litt eldre. Det er dessverre altfor mange rike oldinger som blir hjemme i divanen. Når de nå får muligheten til å seile forbi allmuen før de avgir sin stemme, formodentlig til partiet Høire, tror vi dette vil mobilisere denne gruppen.

Ordningen vil prøves ut i to bydeler og tre kommuner: Søndre Nordstrand i Oslo og Årstad i Bergen, samt Asker, Bærum og Sandnes. Kilder i departementet forteller Nieuhetene at hvis ordningen er vellykket vil man vurdere nye demokratiske nyordninger.

Flere nyvinninger på trappene

– Det skjer veldig mye spennende i Statene for tiden. Så vi utreder blant annet såkalt gerrymandering, der man lager nye valgkretser slik at stemmene til de rike og hvite teller mer enn andres.

I tillegg jobber Fremskrittspartiet i kulissene for å gi folk stemmerett utifra hvor mye eiendom de har. En kilde i partiet forteller at de har latt seg inspirere av tiden rett før den franske revolusjonen, og ønsker å gi hytteeiere dobbel stemmerett, samt alle som har en bolig verdt mer enn 8 millioner to stemmer hver.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here