Leder for Filosofihuset, professor Balthazar Gargon (Foto: Ben Jernia/Nieuhetene)

OSLO: Etter at Filosofihuset natt til fredag ble utsatt for innbrudd, jobber ansatte og politi på spreng for å undersøke om noe er stjålet fra eiendommen. Inntil videre bidrar filosofiske krumspring dessverre til å forsinke etterforskningen.

– Om noe er stjålet? Leder for Filosofihuset, professor Balthazar Gargon, gjentar spørsmålet vårt. Og så gjentar han det en gang til.

– Vel, det kommer an på hva som menes med «stjålet». Fortjener vi å tviholde på jordlig gods i en tid med materiell overflod? Hume hadde noen tanker om dette. Han mener at private bindinger til eiendom og det materielle kun gir mening i knapphetens tid. Og i hvilket lys ser du på private eiendeler, eiendom, slike ting? Anmasser du ting som individ, eller som del av et kollektiv, som Platon peker på at gavner fellesskapet? Mer overordnet: Er ting vi kan ta, gripe, og dermed også ta til oss, nødvendigvis vårt?

Mulig normalt endevendte kontorplasser

Gargon leder oss opp til kontorene. Kontorpultene ser endevendt ut. Har noen vært på ferde her? Når vi spør om innbruddstyvene også har herjet på kontorene deres, blir professoren usikker.

– Jeg klarer ikke å huske hvordan det så ut i går. Klart, det hadde sikkert hjulpet hvis bare én av oss brukte ringperm, tidsskriftsamlere, brevkurver, slike ting. Jeg kan godt gå med på at det flyter. Men alle ting flyter. Er du med?

Innrømmer utfordrende etterforskningsomstendigheter

Etterforskningsleder ved Oslopolitiet, Marit Storenge, innrømmer utfordringer med kartlegging av eventuelt manglende innbo i Filosofihuset.

– Låsen ble brutt opp i natt og alarmen ble ikke utløst slik den skulle. Dette har vi fått klarhet i. Derimot ble den utløst da vi ankom stedet etter varsel fra Filosofihusets ansatte. I morgentimene gikk unødvendig mye tid med til å avslutte alarmen, da ingen ansatte husket koden.

John Locke i alarmkoden

Til alt hell fikk en stipendiat slutt på dette problemet da han nærmest på måfå tastet fødselsdatoen til John Locke.

– Kan du fortelle noe om situasjonen nå, og gangen videre?

– Vi er nå kommet til det punkt at vi setter all vår lit til overvåkingskameraet. Storeng tørker seg under røde øyne, og ser opp i taket. – Gode Gud, vis miskunn, la det være gode bilder på det kameraet, hvisker hun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here