Home Vitenskap MGP-SJOKKET! Norge trekker sitt bidrag: – Joiken ble for personlig

MGP-SJOKKET! Norge trekker sitt bidrag: – Joiken ble for personlig

0
MGP-SJOKKET! Norge trekker sitt bidrag: – Joiken ble for personlig
MGP-finalen i Tel Aviv vil foregå uten Fred Buljos joik. Den ble rett og slett for personlig. (Foto: Faksimile)

TEL AVIV: Etter å ha kommet seg videre fra semifinalen lå alt til rette for at norske KEiiNO skulle innta finalescenen lørdag kveld, men så kom nyheten som har sendt sjokkbølger gjennom hele Eurovision-miljøet: Norge trekker sitt bidrag kun timer før den direktesendte finalen i Tel Aviv.

Nyheten svirret først som rykter i Tel Aviv, men ble tidlig lørdag morgen kjent gjennom en pressemelding fra den norske delegasjonen.

For personlig for lørdags-tv

Nesten like oppsiktsvekkende som selve avlysningen, er grunnen KEiiNO oppgir til pressen. Fred Buljo følte at joiken var for personlig til å serveres som lørdagsunderholdning for et tv-publikum.

– Vi ber om forståelse for at joik er en svært personlig uttrykksform.

– Vi beklager på det sterkeste til alle som har reist hit og kjøpt billetter til finalen. Samtidig ber vi om forståelse for at joik er en svært personlig uttrykksform. Fred trodde lenge han skulle greie å fremføre joiken som en del av et slikt show, men har kommet til at det vil være i strid med hans integritet.

Joikløs versjon ikke på tale

Låta «Spirit in the Sky» bygger på både musikalske og visuelle referanser til samisk kulturarv, og joikelementet er en svært sentral del av låta. Det er derfor uaktuelt for resten av KEiiNO å fremføre låta joikløst.

– Jeg har vært målløs siden pressekonferansen.

Formann i Norges Melodi Grampri-forbund Elias La Branque Mikkelseter forteller at mange i Tel Aviv har reagert med sjokk og vantro på nyheten.

Forstår avgjørelsen

– Jeg har vært målløs siden pressekonferansen. Dette er utrolig skuffende. Samtidig forstår vi selvfølgelig avgjørelsen.

Ja, dere er vel klar over at joik er en svært personlig uttrykksform?

– Vi har hele tiden visst at joik er personlig. Veldig, veldig personlig.  Så dette har vi full forståelse for. Det ikke vanskelig å skjønne at KEiiNO valgte som de gjorde. Vi får heller heie på Aserbadsjan, avslutter La Branque Mikkelseter mens han:

  • smiler fra øre til øre
  • mens han vaier med et norsk flagg
  • har alle sine fabuløse homies rundt seg
  • mens han senger slengkyss til kameralinsa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here