Dette er fotografiet Fremskrittspartiet hevder beviser at Kallmyr takket Russland under frigjøringsdagen. (Foto: Kate Brezinski)

OSLO: Etter en opphetet debatt mellom den russiske ambassaden, representanter for regjeringen og diverse døgenikter på sosiale medier den siste tiden, offentliggjorde Fremskrittspartiet i dag det de hevder er fotobevis på at Jøran Kallmyr takket Russland i sin 8. mai-tale.

– Her ser man justisministeren gå helt opp til Vladimir Putin for å takke. Zoomer man inn på munnen til Kallmyr ser man klart at han former et «takk». Hånden er også i en bevegelse oppover, som om han forbereder å rekke fram hånden, sier kommunikasjonssjef Ida Krag til Nieuhetene.

– Det er ikke vanlig for diplomater eller ansatte i Justisdepartementet å etterlate seg skygge PÅ BILDER.

Gikk helt bort til Russland for å takke

Noen vil kanskje stusse litt over det påståtte fotobeviset, ettersom bildet ikke viser Jørstadmoen, der Kallmyr talte på frigjøringsdagen. I stedet synes det å vise en tale Putin holder foran et russisk monument.

– Det stemmer. Jøran Kallmyr var så opptatt av å takke Russland i talen, at han gikk helt bort til Russland for å takke. Da han kom til den russiske grensen møtte han Putin, og han gikk derfor opp på podiet for å takke ham personlig. Deretter gikk han tilbake til Jørstadmoen og fortsatte talen. Dette gjorde stort inntrykk på de frammøtte, forklarer Peder W. Egseth, som er rådgiver for statsminister Erna Solberg og selv deltok på 8. mai-arrangementet.

Men, hvorfor har ikke Kallmyr skygge på bildet, Egseth?

– Vel, dette ønsker jeg ikke å si for mye om, men det har med sikkerhetsklareringen å gjøre. Det er ikke vanlig for diplomater eller ansatte i Justisdepartementet å etterlate seg skygge på bilder, avslutter Egseth.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here