Home Mellommenneskelige forhold Hvordan snakke med barna om et eventuelt Liverpool-gull?

Hvordan snakke med barna om et eventuelt Liverpool-gull?

0
Hvordan snakke med barna om et eventuelt Liverpool-gull?
Her er pappaen din. Forbered deg på at han vil være ute av fokus i noen uker framover. (Foto: Ynwa Skjærholden)

SPORT: Til helgen skal det avgjøres hvem som stikker av med seriegullet i Premier League. Selv om Manchester City leder med ett poeng må man forberede seg på det verste, sier barnepsykolog Kristin Haukaas.

Pappa er rar

– At pappa plutselig skal begynne å forholde seg til nåtiden, og ikke neste sesong, kan være både skummelt og ubehagelig for barna. Det kan sammenlignes med første gang de så ham full. Felles for de begge er at det er viktig å poengtere at selv om pappa er litt rar, så er det ikke noe farlig. Og akkurat som når han har drukket vil han nok komme til å si mye kan virke pussig.

Akkurat på dette punktet mener hun derimot barna har god erfaring.

– Det er vel rimelig å anta at pappa har snakket mye om «hjernerystelsen» til Loris Karius i
Champions League-finalen mot Real Madrid. Og ikke minst at Sergio Ramos burde vært utvist da han skadet Mo Salah i samme kamp. Dette er ting som selv en 3-åring vil oppfatte som rare utsagn.

– Antagelig kommer nok pappa til å klage enda en gang over straffesparket Naby Keita ikke fikk.

Form for forsvarsmekanisme

Haukaas mener det er viktig å få forklare at det var egentlig slik pappa hadde sett for seg at tilværelsen skulle bli da han lukket øyene, pekte øverst på tabellen, valgte å ikke flytte den nedover, åpnet øynene og fikk seg favorittlag en gang på 80-tallet.

– Det har nok vært merkelig å følge med på hvordan pappa forholder seg til fotball, men det er viktig å presisere at normal oppførsel er å forholde seg til ting som skjer her og nå, og at pappas evige snakk om «neste sesong» kun var en form for forsvarsmekanisme.

– Men noen ting kan det være lurt å informere om at fortsatt vil være som før. Som at pappa skrur volumet ned til null i enkelte partier når Beatles-låta Here comes the sun spilles på radioen.

Bestefar har skylda

Det kan også være nødvendig å snakke om andre familiære forhold.

– Det er ofte slik at bestefar faktisk har mye av skylda for at pappa ble nettopp Liverpool-supporter, så det er ikke utenkelig at han også vil oppføre seg merkelig. Dersom du har tatt
praten om at bestemor og bestefar kan oppføre seg annerledes etter at de «har fått slag» er det viktig å presisere at dette er noe helt annet, selv om det kan oppfattes likt.

Business as usual

Selv om det er lurt å forberede seg på det verst tenkelige mener Haukaas at det høyst
sannsynlig blir «business as usual».

– Antagelig kommer nok pappa til å klage enda en gang over straffesparket Naby Keita ikke fikk tildelt i kampen mot Leicester og at det dessverre er oljepenger som styrer den moderne fotballen. Men neste sesong, da skal det selvsagt bli andre boller.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here