Sentralbanksjef Øystein Olsen har talt. Det blir kapitalisme i år igjen. (Foto: Øyvind Elvsborg)

OSLO: Det var knyttet stor spenning til hvilket økonomisk system Norge ville velge i 2019, etter flere tiår med økende forskjeller, betydelig barnefattigdom og en manglende evne til å redusere våre utslipp av klimagasser. Da sentralbanksjef Øystein Olsen tok ordet under den årlige pressekonferansen i Norges Banks lokaler ble det allikevel snart klart at det blir kapitalisme i år igjen.

Det er det 73. året på rad at sentralbanksjefen har innledet året med en pressekonferanse der han annonserer det økonomiske systemet for det kommende kalenderåret, og det er den 73. gangen valget faller på kapitalismen som system.

– Til tross for noen turbulente år, og til tross for at forbrukssamfunnet er i ferd med å lage en økologisk katastrofe på land, i havet og i luften, har vi valgt å holde stø kurs med markedsretting av tjenester, deltidsstillinger i helsesektoren, vikarbyråer over hele fjøla og forbrukeren i forsetet, forklarte Olsen mens han drakk små slurker Voss vann.

Heiagjeng fra Høyre

Reaksjonene på det tradisjonelle valget var forutsigbart, med Norges Rederiforbundet som den mest ivrige heiagjengen.

– YES! Dette var akkurat det jeg hadde håpet, utbasunerte Rederiforbundets president Hans Olav Lindal.

Andre på høyresiden var også glade.

–  Så jævlig bra!, smilte den liberale tankesmeden Lars Kolbeinstveit som jobber som filosof i den liberale tankesmien Civita. – Dette betyr fortsatt enkeltmennesket i sentrum, oljepenger i statskassen, søndagsåpne butikker og en ukritisk holdning til plast. Det er frihet i praksis.

Kritisk ungdom

Men ikke alle var like fornøyde med valget. Flere studenter hadde møtt opp utenfor pressekonferansen med plakater. Mange av de frammøtte hadde håpet sentralbanksjefen skulle annonsere en sosialistisk kurs for Norge i 2019.

– Dette var en skuffelse, sier leder for Studentalliansen Torstein André Thurmansskogen. – Vi ønsket demokratiske bedrifter og en storstilt utbygging av offentlige tjenester. Mange unge har sett dansevideoen med Alexandria Ocasio-Cortez. Vi er veldig skuffet over at ikke sentralbanksjefen har tatt seg tid til å se dansevideoen med Alexandria Ocasio-Cortez.

Linni Meister var også blant demonstrantene.

– Vi var klare for forandring. Vi ønsket oss en demokratisk sosialisme, sa en kampklar Meister. – I stedet blir det kapitalisme i år igjen.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here