RØYRA: Møt karene som er «på G» med begreper som malt, humle og gjær.
Gjær har du sikkert hørt om – men hva er malt og humle?
Møt guttene som vet det: Bruno Marsland, Torben Swing og Jørgen S. Røhr fra Røyra utenfor Hareidlandet utenfor Ørsta.
De tre mystiske ordene er nemlig grunnleggende ingredienser i øl. Og ølbrygging, det er et fag de tre vestlandsvennene kjenner godt.
Hvorfor kjøper dere ikke bare øl i butikken?
– Hvorfor kjøper dere ikke bare øl i butikken, hermer Bruno, og rører med en lang sleiv nede i et kar. Ja, det er visst et typisk spørsmål å motta for disse tre glade laksene.
– Idiotspørsmål, smeller det kraftig fra samme mann.
– De har bare ikke skjønt det. Sånne utsagn kommer fra folk som ikke har knekt humlekoden, støtter Jørgen fra sidelinja.
Humle, malt og gjær – den hellige treenighet? Det kan virke slik her i kjelleren til Bruno. Det surkler og skummer i glass og kar. Noe er tydeligvis på gang.
– Ja, vi lager øl. Eller, «brygger», som det heter på fagspråket, kan Torben fortelle.
Vanlig med vold
Det er god, kameratslig stemning i Brunos kjeller, og samtidig veldig fysisk. Små klaps blir fort til slag og spark. Men ingen klager. Lettbent vold er visst hverdagskost i kamerattrioen.
– Det er sånn vi har det her i Røyra, mener Jørgen. – Ingen har knekt noen bein ennå, ler han, og gir Nieuhetenes journalist en flat hånd i ansiktet. Klapset kommer overraskende, og det svir i kinnet.
– Fuck off. He he. Neida, flirer Jørgen.
– Vi er noen ordentlige humlehuer!
Igjen sitter lattersalvene løst i kjelleren.
– Vi skjønner at vi kan virke litt rare. Litt lidenskapelige, litt engasjerte. Må ikke stikke hodet utenfor i lille Norge, vet du, seier Bruno og blunker med ett av øynene.
– Vi er noen ordentlige humlehuer! skratter guttene i kor.