Fra og med neste år vil jazz legges ned. Beslutningen vekker oppsikt. (Foto: Stål Herbergerud)

OSLO: Det er nå klart at den tradisjonsrike musikksjangeren takker for seg. Nyttårsaften 2018 vil jazz spille sin siste blåtone. Dette ble besluttet av styret i det regionale foretaket Musikk Sør-Øst på et møte på torsdag.

Helt siden inngangen til forrige århundre, har jazz gledet mennesker av alle aldre. Først i sørstatene i USA, deretter over hele verden. Navn som Nat King Cole, Ella Fitzgerald og John Coltrane har blitt allemannseie, og sjangeren vil etterlate seg standardlåter nok til å fylle mange helkvelder på rad.

Jazz har også hatt en stor tilhengerskare her til lands, og norske utøvere har markert seg internasjonalt innenfor den eksperimentelle og improviserende jazzen.

Jazz har gått i pluss

Beslutningen får mange i musikkmiljøet til reagere. Styreleder Ingrid Skveisbrett i Norsk Jazzforum mener dette vitner om både historieløshet og manglende forretningssans i foretakets ledelse.

– Jazz har gått i pluss de siste ti årene! Det gir ingen mening å legge ned jazz når det går zå det zuzer, tordner styrelederen.

– Og så jazz som er så godt til rødvin.

Jazzanmelder i bladet Ballade Nikotøy Syversen samstemmer i kritikken.

– Dette er intet mindre enn en katastrofe. Det virker som om Musikk Sør-Øst har mistet gangsynet i sin styringsiver. Sjangeren som har gitt oss saksofonsolo, lukkede øyne, trommevisper og badu-badu blir avviklet over natten fordi et styret har bestemt det. Det henger ikke på greip. Og så jazz som er så godt til rødvin.

Satser tyngre på andre sjangre

Ledelsen i Musikk Sør-Øst kommenterte beslutningen slik.

– Det er viktig å understreke at dette kommer ut av en veldig grundig prosess. Musikk Sør-Øst har i nesten to år jobbet med visjonen handlekraft, og nå leverer vi på denne visjonen. Vi legger ned jazz, og blir med det i stand til å satse tyngre og mer målrettet på bærekraftige musikksjangre som two-step, norsk rap og dancehall.

Jazztobakk berøres ikke

Nedleggelsen av jazz, som trer i kraft 1. januar 2019, vil ikke påvirke nytelsesmiddelet jazztobakk. Jazztobakk vil heretter eksistere som en selvstendig merkevare under navnet «hasjis» i Norge, Finland og Danmark og «vapekalas» i Sverige.

– Det gir ingen mening å legge ned jazz når det går zå det zuzer!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here