Jesper Årflot tenker hardere enn lonsdaleitt, et mineral som faktisk er 50 prosent hardere enn diamant. (Foto: Pertinella Stenozetti)

HOKKSUND: Jesper Årflot fra Steinberg er bare åtte år. Allikevel er han en av Norges viktigste filosofer, og arbeider innenfor bevissthetsfilosofi og teoretisk etikk. Når han ikke går i 3. klasse på Råtvedt barneskole.

En tredjeklassing med et schopenhauersk grunnsyn

– Jeg vil dø, sier Årflot plutselig og overrumpler Nieuhetenes utsending som ikke var forberedt på et såpass dystert utsagn fra en tredjeklassing med hornbriller.

– Jeg erkjenner at livet slik jeg lever det er en engangshendelse, og som tyskerne sier: ‘einmal ist keinmal’ 

– Slapp av. Jeg har et schopenhauersk grunnsyn, men er ikke dogmatisk, ler Jesper avvæpnende.

– Når jeg sier at jeg vil dø er det en teoretisk posisjon. Jeg skal ikke poppe nøtta her og nå. Men jeg erkjenner at livet slik jeg lever det er en engangshendelse, og som tyskerne sier: einmal ist keinmal. Hvis man ikke har muligheten til å leve noe om igjen har ikke livet i seg selv en egenverdi.

Påskens filosofi

I et forsøk på å vri samtalen over på noe mer muntert, spør vi hvilke tanker filosof Jesper Årflot gjør seg om påsken.

– Påsken handler om gjenfødelse.

Årflot tenker seg om, før han fortsetter: – Misforstå meg rett, ikke gjenfødelse som reinkarnasjon. Vi blir ikke født igjen og igjen. Den judeo-kristne arven knytter gjenfødelsen til en enkelthendelse. Kristi gjenfødelse er over to tusen år gammel, men fortsatt gyldig. Påsken derimot, den feirer vi igjen og igjen. Marsipankubber år ut og år inn. Dette er påskens paradoks, sier den unge filosofen og legger til at han utarbeidet påskens filosofi etter å ha lest innholdsfortegnelsen på en cornflakes-pakke.

Har en IQ på 157

– Hva er du? Vent, ikke si det. 121? spør han Nieuhetenes journalist. – Ja, du er en klassisk 121’er.

– Hva?

– 121. I IQ-poeng. Mange journalister ligger på det nivået. Det er litt søtt. Jeg har selv testet meg. 157.

Jesper fyller munnen med yogurtnøtter. Han sier forskjellen på han og vanlige unger er at andre tror de spiser nøtter med yogurt, men han vet at «yogurten» egentlig er hvit sjokolade og at han kommer til å bli en feit kid hvis han ikke slutter.

– Den judeo-kristne arven knytter gjenfødelsen til en enkelthendelse. Kristi gjenfødelse er over to tusen år gammel, men fortsatt gyldig.

Du må ha en aktiv hjerne, lille Jesper?

– Ikke hjerne, svarer Årflot bryskt og peker mot tinningen sin.

– Dette er en enmanns tankesmie, gjesper en pysjkledd Jesper Årflot mens han pusser tennene og legger til at han kommer til å fakturere oss for alle de flotte tankene han har tenkt.

Den er god, Jesper! Send fakturaen til Humornieu, Ivan Bjørndals gate 9, 0472 Oslo.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here