Home Vitenskap Trønderkommuner får støtte fra en hel verden

Trønderkommuner får støtte fra en hel verden

0
Trønderkommuner får støtte fra en hel verden
Med tusenvis av Senterparti-ballonger dannet hundretusener av Bangkoks innbyggere en menneskelig lenke til støtte for Stjørdals selvstendighet. (Foto: a-giâu)

Planlagte sammenslåinger mellom kommuner i Trøndelag vil gå utover vennskapskommuner over hele verden. Hissige protester fra Thailand i øst til Litauen, ikke fullt så langt øst, vitner om sterk misnøye med Sanners kommunereform.

Akter ikke å opprettholde vennskapet

– Vi var så gode venner, men Meldal kommune vil ikke være til å kjenne igjen, sier Ričardas Malinauskas, ordfører i Druskininkai kommune lengst sør i Litauen. Han legger til at Druskininkai ikke akter å opprettholde vennskapet hvis Sanners ønske om å slå sammen Meldal, Orkdal, Skaun, Agdenes og Ørland blir en realitet.

– Nei, dette er helt uaktuelt. Vi har ingenting til felles med Skaun og Agdenes, sier Malinauskas.

– Vi var så gode venner, men Meldal kommune vil ikke være til å kjenne igjen.

Siamesiske tvillinger

Også andre kommuner anser det som uaktuelt opprettholde vennskapet til en sammenslått kommune.

– Nei æsj, det er som å prøve å bli venn med en siamesisk tvilling, sier Sukhumbhand Paribatra. Paribatra bør vite hva han snakker om, siden han selv er fra Siam, eller Thailand som landet heter i dag.

Som ordfører for Bangkok, vennskapskommunen til norske Stjørdal, følger Paribatra spent med i den norske debatten om kommunereformen. Da planene om å slå sammen Meråker og Stjørdal ble gjort kjent i Stjørdals-nytt, laget Bangkoks borgere spontant en menneskelig lenke på over 30 kilometer.

– Det er som å prøve å bli venn med en siamesisk tvilling.

Slovensk jubel

Men ikke alle kommuner møter de ventede kommunesammenslåingene med samme skepsis. En slovensk kommune har for eksempel selv forsøkt å slå seg sammen med andre vennskapskommuner for å kunne stille bedre rustet til å møte Sanners reform.

– Dette er vi villige til å gjøre for å redde vennskapet, sier en eldre mann og en yngre gutt som Nieuhetene møter på gaten i Piran ved den slovenske adriaterkysten. Piran er nemlig vennskapskommunen til Bjugn i Nord-Trøndelag, som i det siste året har diskutert muligheten for å slå seg sammen med Ørland.

Ordføreren i Piran, Peter Bossman, stiller seg på linje med sine sambygdinger.

– Det er faktisk kommunens slagord: «Vi hater serbere».

– Vi ønsker ikke å lage kvalm, og har dessuten hørt med interesse på Jan Tore Sanners argumenter om robuste fagmiljøer. Problemet vårt er at Bjugns vennskapskommune er Ørland, som i sin tur er vennskapskommune med den serbiske kommunen Koceljeva. Og vi hater serbere. Det er faktisk kommunens slagord: «Vi hater serbere». Dessuten ligger Koceljeva seks og en halv time unna med bil, og gir et dårlig grunnlag for lokalt helsesenter eller felles bibliotek, avslutter Bossman som må innse at drømmen om et robust fagmiljø kan briste.

Dette er ordfører Peter Bossman i Piran kommune i Slovenia. Hvis du tror jeg kødder, kan du sjekke fakta her din jævla rasist. (foto: MORS)

Kommunalminister Jan Tore Sanner var ikke tilgjengelig for en kommentar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here