JAPAN: Popstjerne står fram som Sonys første underholdningsrobot (Foto: Scanpix/Magnar Grønvik Müller)

I slutten av mai var norsk presse spesialinvitert til elektronikkgiganten Sonys store årlige show i Tokyo. Trekkplasteret viste seg å være ingen ringere enn den syngende roboten Yieng 964-ZO. Eller som vi kjenner henne her i Norge: Sandra Lyng.

Fra Kyoto til Idol-Norge

Foran et internasjonalt publikum fortalte Sonys CEO Kazuo Hirai stolt om Lyng, som for oss her i Norge er mest kjent som et normalt menneske, men også popartist, helt siden hun slo gjennom som Idol-deltaker i 2004. Men hvor kom hun fra? Den offisielle versjonen sier Vefsn i Nordland. Sannheten er en ganske annen.

Foran et gispende publikum trykket Sonys sjef på en tast skjult bak Sandras øre, og hele hennes historie kom ut gjennom hennes egen munn – på flytende japansk. Og deretter engelsk, tysk, fransk, kantonesisk, mandarin, og dessuten raske sammendrag på urdu, hebraisk og arabisk. Til sist, til ære for de norske journalistene, la hun om til kav bergensk.

– Eg ble produsert fra 2001 til 2004 i Sonys avdeling i Kyoto, fortalte hun med en mannestemme identisk med Hans-Wilhelm Steinfeld.

Forsvant med laser og hoftehydraulikk

Deretter takket hun de fremmøtte på japansk, før en laserstråle skjøt ut fra den ene foten og lagde en sjakt i gulvet. Deretter klappet hun sammen benene og boret seg ned ved hjelp av en hydraulisk funksjon i hoftepartiet.

– Vi trodde dere skulle avsløre at hun er robot gjennom den generiske musikken hun spiller, lo Hirai til den norske delegasjonen. – Men vi har nok overvurdert nordmennene, la han ettertenksomt til.

Plateselskapet: – Ikke akkurat et problem for oss

Petter Singsaas i Universal Music Norway, som nettopp har signert kontrakt med robotjenta, er både forbløffet og lettet.

– Hun sa ingenting om dette da vi signet henne her om dagen, sier platedirektøren på en skurrete telefonlinje. – Men nå etter offentliggjøringen renner det inn med interessemeldinger fra hele verden, så det at Sandra viser seg å være en robot er jo ikke AKKURAT et problem, skratter han før han legger på.

Er du skuffet? Vi i Nieuhetene synes faktisk det er kjempegøy å ha en ny stjerne på den internasjonale popstjernehimmelen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here