I et sjeldent tilfelle av parallell evolusjon har britiske forskere utviklet blandebatteriet, omtrent 80 år etter at denne teknologien ble utviklet på kontinentet. Men fortsatt er det britiske blandebatteriet (se bildet) en primitiv utgave av det europeiske (innfelt). (Fotomontasje: redaksjonen)

 

– Vi har ofte lurt på hvordan folk i resten av Europa har greid å blande varmt og kaldt vann til en passende temperatur, forteller sir Dunhill Menzies (86), leder av det britiske vitenskapsakademiet. Men vi har faktisk ikke tatt oss bryet med å utvikle denne teknologien selv. Ikke før nå.

Et styr å vaske hendene

Mens norske og nederlandske borgere har kunnet vaske hendene i lunket vann siden Andre Verdenskrig, har briter flest måttet skylle hendene i glovarmt vann før de raskt flytter hendene over i iskaldt vann. – Det gikk på et vis, men herregud for et styr det har vært å vaske hendene, forteller Lisa Willow-Creek (19), en tobarnsmor fra Exeter som tar imot den nye teknologien med åpne armer.

Unikt tilfelle

Thore Thun, forsker på vitenskapelig evolusjon, forteller at det er ytterst sjelden at ulike sivilisasjoner utvikler samme teknologi uten å utveksle kunnskap. – Vi kan med sikkerhet si at jordbruksmetoder utviklet seg i Nord-Amerika 2500 f.kr uten at de hadde noe kunnskap om at ris og hvete allerede hadde blitt kultivert i tusenvis av år i Asia. Men bortsett fra dette, er det vi nå ser skje i England helt unikt, forteller Thun. – At det til alt overmål skjer i internettalderen gjør det enda mer spektakulært. Bare tenk hvor mange sjanser ferierende briter har hatt til å tenke at blandebatteriet er en god idé. Likevel har det ikke slått dem før nå.

En revolusjon i hverdagen

Tilbake i Exeter forsøker Lisa Willow-Creek å skylle stumpen til sin minste sønn under blandebatteriet. – Som trebarnsmor må jeg bare si at dette er en revolusjon, forteller hun entusiastisk.

Var ikke du tobarnsmor for et øyeblikk siden, spør Nieuhetene.

– Jo, men nå har jeg fått et barn til, svarer nittenåringen, dette er Cameron. Han elsker lunkent vann og eddikchips.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here