Home Nyheter “Gullet mitt ser trøtt ut” ble melding ut til verdensrommet

“Gullet mitt ser trøtt ut” ble melding ut til verdensrommet

0
“Gullet mitt ser trøtt ut” ble melding ut til verdensrommet

SKOPPUM/URANUS: Vestfold-astronaut står bak verdens dyreste hilsen (Foto: NASA Goddard Space Flight Center)

NASA har brukt 24 årsverk og et ukjent antall milliarder dollar på å samle materiale til en ny og oppdatert melding med både lydmessig og visuelt innhold som er ment å skulle representere et utdrag av menneskenes sivilisasjon på vår planet – den såkalte Tellus Civilization Message (TCM). Formålet med meldingen er i følge NASA å “nå eventuelt intelligent liv i verdensrommet og informere om menneskelig sivilisasjon på jorden”. Meldingen inneholder både tekst, bilder, filmopptak, klassisk musikk og andre lydstykker.

Fra Skoppum til Uranus

Den norske astronauten Arve Spacio Romberg (se bilde) fra Skoppum fikk i 2009 det ærefulle oppdraget å frakte TCM-innholdet til en romsonde som ventet ved Uranus og som skulle ta beskjeden videre – ut i det kanskje uendelig vidstrakte verdensrommet. I 2011 forlot Spacio Romberg jorden, og 29. oktober i år nådde han sonden etter å ha foretatt en såkalt Galileo-reise. Men overføringen av meldingen til sonden har ikke gått som planlagt.

spacio
På bildet: astronaut Spacio Romberg

«Gullet mitt ser trøtt ut»

Denne uka ble det nemlig kjent at alt materiale på TCM-meldingen er blitt byttet ut med én linje tekst:«Gullet mitt ser trøtt ut». Feilen stammer fra Spacio Romberg selv. Etter sigende var setningen ment som en kommentar til et bilde av hans lille datter Elise, som han nettopp hadde mottatt via epost. I stedet har Skoppum-mannen plottet teksten om Elise inn i TCM-softwaren og latt setningen erstatte alt tidligere innhold. Spacio Romberg selv oppdaget ikke feilen før han hadde installert TCM-disken og sendt sonden av sted. Den norske astronauten måtte legge seg flat da NASA-ansatte oppdaget setningen på sin parallell-harddisk tidligere denne måneden.

Avskjediget

Spacio Romberg ble avskjediget da kardinaltabben ble kjent. Oppsigelsen trer i kraft umiddelbart, men den ulykksalige mannen må likevel bruke nesten fire år på å vende hjem. En HR-konsulent i NASA kan fortelle at nordmannen vil motta lønn i tre måneder etter oppsigelsen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here