Britt Okeke Bjerkeseter, foredragsholder, alenemor og fast kommentator i Nieuhetene.

 

“En nasjons kultur finnes i folkets hjerter” sa Mahatma Gandhi en gang. Men våre hjerter kan ikke fylles med en rik kulturarv om den ikke får de rette rammevilkårene. Kulturfeltet må prioriteres.

Kultur på alvor

En av våre viktigste kulturbærere er NRK. En rikskringkasting bør ha som mål å gi oss felles kulturreferanser, tørre å satse på det vågale, på kulturuttrykk som ellers ikke kan blomstre når markedet får rå på egenhånd. Og nettopp derfor må NRK også tåle kritikk når de ikke viser at de tar dette ansvaret på alvor.

En trofast følgesvenn

Kulturnytt er et godt eksempel. For en stor del av oss godt voksne nordmenn er P2 Nyhetsmorgen en trofast følgesvenn. Hver morgen danner den et bakteppe for matpakkesmøringen, og gir oss impulser som preger samtalene våre – i kaffepausen, i køen på Cinemateket eller under powerwalken sammen med en god venninne rundt Sognsvann. P2 Nyhetsmorgen skal speile det som er aktuelt i samtiden, ja det som er vesentlig i vårt samfunn.

Men dessverre har dette flaggskipet av et radioprogram et tidsskjema som vitner om en forakt mot det skapende feltet. Mot åndsverket. En forakt som jeg mener vi ikke kan være bekjent av som kulturnasjon.

Politikk og utenriks, nei takk!

La oss si at du slår på radioen 07:30. Da får du servert Dagsnytt, en tabloid presentasjon av såkalte nyhetssaker i døgnet som har gått. Deretter, fra 07:40, settes det av fem hele minutter til aktuelle nyhetssaker fra utlandet. Fem minutter! Dette blir både langtekkelig og monotont. Og veldig mange av disse sakene er svært like, enten det dreier seg om presidentvalg i USA eller solcellepaneler i Kenya.

Fra 07:45 til 08:00 er det Politisk kvarter. Jeg er selvsagt ingen motstander av at våre parlamentarikere – de som styrer landet og lager våre lover – skal få taletid på radio. Men et daglig radioprogram på 15 minutter blir mildt sagt overkill! Så viktig er ikke politikken for våre liv.

Knappe 27 minutter

Klokken 08:00 er det en ny runde med Dagsnytt, og først 08:03 slipper kulturen inn. Og da blir det hektisk, for det er mye å prate om: stipendordninger i fare, museer som ikke får tilstrekkelig vedlikehold, og eksperter som skal kommentere hvorvidt CD-formatet er på vei ut.

Men hvor mye tid settes av til disse viktige kultursakene? 27 minutter. Tjuesju skarve minutter er det vi radiolyttere blir avspist med. Hver eneste morgen. Det er en skam. Våre kunstnere og kuratorer fortjener bedre. Radiolytterne fortjener bedre. Kulturnasjonen Norge fortjener bedre.

Gandhi snur seg i graven.

Kulturnytt varer ikke lenge nok. Noe må gjøres. Og det haster.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here