Home Rampelys Ekslusivt utdrag: Knausgårds tekst til hundreårsbiblioteket

Ekslusivt utdrag: Knausgårds tekst til hundreårsbiblioteket

0
Ekslusivt utdrag: Knausgårds tekst til hundreårsbiblioteket
Har begått tekst igjen: Karl Ove Knausgård. (Foto: Murdo Macleod)

På bokmessen i Frankfurt ble det søndag kjent at Karl Ove Knausgård er neste forfatter ut i Framtidsbiblioteket. Manuset som Knausgård skriver i denne anledning skal først leses om 100 år. Eller – det var det man trodde inntil nylig. Som eneste nettavis kan Nieuhetene publisere første del av teksten som Knausgård skriver for fremtidens lesere.

Midt på åttitallet fikk vi parabol og med parabol fikk vi RTL, den tyske TV-kanalen, med sine filmer, sportssendinger, nyheter og debatter, dubbede episoder av sonende kvinner i Prisoner. Midt på åttitallet var vi tenåringer. Midt på åttitallet var vi tenåringer, hadde vi parabol og RTL viste Versteckte Kamera. Et innkjøpt program, uten at vi visste fra hvor, eller hvor det ble spilt inn, annet enn det omgivelsene og demografien fortalte oss, nemlig om en bymessig, vestlig, men også klart europeisk verden, en verden av katedraler, kirkespir, bytorg med blomster, bugnende kurver med frukt og grønnsaker og røde pølser, på fortauet vandrende tenåringer, mødre med barnevogner, bestemødre og evig isspisende venninnepar og blendende lyse sommerdager. Det var en sorgløs verden, et Mitteleuropa fri fra nazistenes åk, en verden som kunne se tilbake på Røde Arme Fraksjon og dens andre generasjons mislykkede aksjoner. Det var en verden som gjorde narr av folk, skamløst og uten omsvøp, uten rom for ettertanke. Og med våre umodne sinn elsket vi det, elsket vi å se de unge og gamle isspisende mennesker lurt opp i stry, uten at vi engang visste hva versteckte betød. Vi ante det, kanskje, det lå der i tittelen, likesom implisitt, som når sapiens følger homo sapiens og forteller oss noe om hvor på den evolusjonsmessige utviklingsstigen humanoiden eller mennesket befinner seg, sa versteckte trolig noe om det for oss skjulte, det vi, eller mer riktig, de ikke kunne se, de europeiske menneskene der de nølende og med en smeltende is i hånden fulgte en lommebok som dros langsmed fortauet fra en halvt usynlig tråd, men likevel en gjenspeiling av en virkelighet som nådde oss, i hjemmene, i de av kvisete tenåringer befengte kjellerstuene,

Kilden som har viderebragt teksten til Nieuhetene er anonym.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here