Home Rampelys Forsker: – «Den peneste av jentene» er ikke om bord på cabincruiseren

Forsker: – «Den peneste av jentene» er ikke om bord på cabincruiseren

0
Forsker: – «Den peneste av jentene» er ikke om bord på cabincruiseren
Forsker på Postgirobyggets lyrikk: Litteraturviter Deborah Kjøge (Foto: Monn Melne)

Ny forskning ber om at vi hører Postgirobyggets 1996-hit «En solskinnsdag» med nye ører.

Førsteamanuensis i litteratur ved Universitetet i Sørøst-Norge, Deborah Kjøge, har forsket på norske sangtekster i flere tiår. Nylig la Kjøge frem resultatet av syv års forskning på Postgirobyggets tekster. Den viktigste nylesingen av bandets sangtekster finnes i analysearbeidet av deres mest kjente hit – «En solskinnsdag».

Den peneste av jentene er et annet sted

Når vi møter førsteamanuensis Kjøge på Borre i Vestfold, går hun rett på sak:

– Mine funn viser at «den peneste av jentene» ikke er ombord på cabincruiseren, men er en av jentene eller i nærheten av berget jeg-fortelleren synger at han befinner seg på i første vers.

Deborah Kjøge rekker oss en tykk rapport med et tyvetalls sider fotnoter.

– Denne nylesingen åpner for en rekke muligheter, fortsetter hun. – Jentene ombord på cabincruiseren kan i teorien være mye penere enn hun som tar av seg bh-en og snur seg mot ham.

Viseforskeren tar en liten pause, slik at Nieuhetenes journalist får en mulighet til å hente seg inn.

– Kanskje sier ikke utsagnet «den peneste av jentene» all verden om utseendet til denne kvinnen. Hun må tolkes som å være blant dem som ikke er utvalgt til å bli med Andersen på båten. Hun har altså ikke nådd opp til cabincruiserfører Andersens standarder. Så hva sier det oss om henne? Kan vi si det såpass sterkt at jentene i båten og jentene på berget tilhører to ulike universer? Vi rekker faktisk aldri å bli kjent med jentene i cabincruiseren. Vi vet hva slags klær de har på overkroppen – og der stopper det.

Subjekttrøbbel skaper ufrivillig humor

Kjøge skyter inn:

– Merk at jeg ikke engang rører det grammatikalsk problematiske med subjektet i slutten av andre vers. Kjøge synger monotont:

Det kryr av jenter der i gjennomsiktige bluser /
som Andersen ble kjent med i fjor

– Så hvem var det Andersen ble kjent med i fjor – jentene, eller de gjennomsiktige blusene de har på?

Litteraturviteren flirer godt og rister gjentatte ganger på hodet.

– Dette viser noe av viktigheten bak arbeidet mitt. Og hvor hjelpeløse enkelte visetekster kan være. Skulle jeg sagt det litt spøkefullt, men også sannferdig, kunne jeg refrasert noe av sangen slik: «Den peneste av jentene tar av seg sin BH og snur seg imot meg og sier: «Jeg har ingen korporlig eksistens, men finnes kun innenfor denne sangens tekstlige univers.»»

Ved publiseringstid blir det kjent at Deborah Kjøge har initiert et tverrfaglig samarbeid for å undersøke hvorfor Postgirobyggets låtskriver og vokalist Arne Hurlen på Landstreffet i Kongeparken 2012 valgte å synge «Dom Perignon» i stedet for «Veuve Clicqout» i låtens siste vers.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here