Aslak har mye å fortelle storebroren etter oppholdet i Sør-Sudan, selv om juleferien fikk en uventet start.

– Alle hvite ser like ut for meg nå, sier Aslak Baumlo (21) fra Stjørdal, som nettopp er hjemme fra seks måneders frivillig arbeid i Sør-Sudan. Afrika-oppholdet skal visstnok også være grunnen til at 21-åringen nylig ikke kjente igjen sin egen bror.

Aslak, som aldri før har oppholdt seg utenfor Trøndelag i mer enn to uker av gangen, har latt seg prege av Afrika-oppholdet, skal vi tro familien hans i Stjørdal.

–Det er klart det føles merkelig, forteller Sigurd Baumlo (29), Aslaks bror, som også befinner seg i barndomshjemmet for jula. – Lilleboren min er først hjemme i to hvileår etter videregående. Og så oppholder han seg seks måneder i Sør-Sudan. Her kommer han… Trøndelags hjemvendte sønn, liksom (Sigurd gjør gåsetegn med fingrene) og kjenner ikke igjen broren sin.

«I’m Æslæk»

Sigurd rister oppgitt på hodet og fortsetter å fortelle.

– Da jeg tok imot Aslak på Værnes og skulle gi ham en klem, strakk han hånda ut og sa «I’m Æslæk», og kysset meg på begge kinnene.

Aslaks nye lingo består ifølge familien av å si «Kēf ya, stranger?» («Hvordan går det, fremmede?», journ.anm.), samt å snakke varmt om geitekjøtt.

«What’s with all the white people?» – aslak baumlo, etter å ha kommet hjem

Når vi konfronterer den unge stjørdalingen med at han ikke kjente igjen sin egen bror på flyplassen, letter han omsider på smilebåndet.

– Hah hah, det er sant det. Du vet, når du har vært ute en stund… har jobbet tett på befolkningen i Sør-Sudan som frivillig administrativ consultant for Leger Uten Grenser og jobber med viktige tasks… og kommer hjem til et land hvor det nesten kun er hvite… altså, det er sjukt. Det er så blendahvitt overalt her. What’s with all the white people?

En saying

Nieuhetene foreslår for Aslak at han kanskje burde ha mellomlandet nede på Kontinentet, for å akklimatisere seg litt?

– Det er en… hva er ordet på norsk igjen… saying vi har i Sør-Sudan, sier Aslak. – «Salt kommer fra nord, gull kommer fra sør og sølv kommer fra hvite land. Men Guds Ord, de berømte ting, historier og eventyr, finner vi bare i Timbuktu.»

Timbuktu ligger vel i Mali? spør vi.

– Nei, ja, selvfølgelig. Men sørsudaneserne vil til Mali, vet du. Hvilken avis sa du at du var fra igjen?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here