Det er jævla merkelig, og eksperten klør seg i hodet. Den første pannekaka smaker alltid taco. (Foto: En ekspert)

VITENSKAP: Eksperter innenfor ulike fagfelt har lenge forsøkt å finne et svar på et av det moderne kjøkkenets største mysterier: Hvorfor smaker den første pannekaka alltid taco?

Ikke noe godt svar på gåten

Det var først på midten av 1990-tallet at det eiendommelige fenomenet begynte å gjøre seg gjeldende i den vestlige verden. Vanlige mennesker som skulle steke pannekaker oppdaget at den første pannekaka smakte taco. Mønsteret var ikke til å ta feil av. Det var alltid pannekake nummer en. Aldri nummer seks eller nummer 13.

– Det er ingenting i pannekakerøren som skulle tilsi tacosmak.

– Vi har ikke noe godt svar på denne gåten, forklarer ernæringsfysiolog Bente Burgerkilen. – Men det er på det rene at fenomenet er reelt. Den første pannekaka smaker alltid taco.

Kjemiprofessor Nils Kull bekrefter at forskerne mangler en fullgod forklaring på fenomenet.

– Det er ingenting i pannekakerøren som skulle tilsi tacosmak. Røren består i hovedsak av egg, mel og melk, med mindre bestanddeler salt og smeltet smør. Tacosmaken kjennetegnes derimot av sterke krydderier som gurkemeie, spisskummen, chili og løk.

Gjennombruddet som aldri kom

For noen år tilbake trodde mange man var i ferd med å få et gjennombrudd i forskningen.

– En stund viste eksperimenter at siktet hvete inneholder noen proteinkjeder som ved oppvarming kan skape en spisskummen-aktig aroma, foredrar professor Kull. – Men teorien ble lagt død da noen kom på at dette i så fall skulle ha frembragt tacosmak på alle pannekakene. Men alle tester tyder på at det kun er pannekake nummer en, og i noen tilfeller pannekake nummer to, som har denne meksikanske flavøren.

Mønsteret var ikke til å ta feil av. Det var alltid pannekake nummer Én.

Dermed forblir dette naturfenomenet en gåte som vil fortsette å forundre matlagere verden over.

4 COMMENTS

  1. Er vel klart og tydelig at panna ikke har blitt ordentlig vaska etter at det tydelig har blitt stekt kjøtt med tacokrydder i.

  2. Haha. Artig artikkel. Men det virkelige mysteriet er hvordan taco de siste 28 årene, nesten har blitt en Norsk nasjonalrett?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here