Home Nyheter Ny dødshjelptjeneste lager liv og røre i Risør kommune

Ny dødshjelptjeneste lager liv og røre i Risør kommune

0
Ny dødshjelptjeneste lager liv og røre i Risør kommune
Per Kristian Lunden, ordfører i Risør

RISØR: Dødslystne strømmer til Risør for å prøve «Ættestupet» (Fotos: Martin Marki og Magnar Grønvik Müller)

Regjeringen behandler i disse dager den nye eutanasilovgivningen som sier at det er opp til den enkelte kommune å tilby tjenester for aktiv dødshjelp. Risør er blitt en pilotkommune for prosjektet. Nå som prosjektet er iverksatt, vibrerer nærmest kommunen av enstusiasme og skrekkblandet fryd.

Grønn død

I Risør sentrum møtte vi en stolt ordfører som gladelig la ut om «Ættestupet».

– Dette er historisk! Som første norske kommune tilbyr vi nå innbyggerne aktiv dødsstraff, sier ordfører Per Kristian Lunden (Ap) stolt.

– Mener du «aktiv dødshjelp»?

– Ja, det var jo det jeg sa, sier Lunden. – Som første kommune tilbyr vi nå innbyggerne aktiv dødshjelp.

Kommunens øverste administrative leder viser Nieuhetenes utsendte rundt ved foten av Ættestupet, hvor arbeidere frakter de døde videre. Det koker av aktivitet.

– Ættestupet er et platå vi har bygd opp midt i byen, tuftet på gamle, urnorske tradisjoner for hvordan samfunnet på en organisk måte ga slipp på sine syke og eldre, forteller ordfører Lunden. – De som på den tiden var «æreløse»; skrøpelige mennesker som ikke lenger hadde noe å bidra med. Dette er en naturlig måte å trekke seg tilbake fra livet på, uten bruk av skattepenger eller klimafiendtlige preparater. Dette er «grønn død». Og som du ser har Ættestupet sysselsatt mange mennesker. Dette er en vinn-vinn-situasjon, eller en død-vinn-vinn-situasjon, som jeg liker å kalle det, ler ordføreren.

Nytt kommunevåpen på vei

Hittil har kronisk syke og eldre mennesker strømmet til for å forlate livet i «Ættestupet». Teknologien har som sagt altså røtter i gamle, nordiske tradisjoner, men praktiseringen har ligget brakk i flere århundrer. Premisset er enkelt, men genialt: man transporteres til toppen av stupet og lar seg kaste utfor.

I forbindelse med storsatsingen ønsker kommuneadministrasjonen i Risør å spre «dødsbudskapet» til hele landet. Derfor har de leid inn designselskapet Whizz Cult fra Oslo for å implementere Ættestupet i kommunevåpenet. Nieuhetene har som første nyhetstjeneste fått æren av å dele utkastet til det oppdaterte kommunevåpenet med offentligheten (bilde under).

risoer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here