NÅ OG DA: Tunge fagmiljøer er enige om at bildet av kronprinsparet «klare for rullings» med Normandy 2016 er et ikonisk fotografi på linje med et visst annet kongelig foto (Foto: @crownprincessmm og Odd Wentzel).

På ærverdige Lompa på Grønland møter vi representanter for tre av de tyngste fagmiljøene i Norge: hoffekspertisen, omdømmeekspertisen og den venstrevridde pressen. De er alle samstemte i sin vurdering av Mette-Marits siste instagram-post.

Oppsummerer vår samtid

– Dette fotografiet oppsummerer vår samtid på en måte som kongehuset ikke har klart siden Kong Olavs trikkebilde, sier hoffekspert Carl-Erik Grimstad.

Han får støtte fra et annet tungt fagmiljø innen ekspertise, nemlig omdømmeekspertene.

– Det går en klar linje fra fotografiet av Kong Olav i 1973 til dette insta-bildet av et kronprinspar på vei ut i nattemørket i en påkostet russebuss finansiert av gamle penger, sier ekspert på omdømmeekspertise Karl-Fredrik Tangen.

– Mens 1970-tallet var tuftet på fellesskapets verdier og kollektivtransport, er det vel knapt noe transportmiddel som målbærer 2010-tallets dekadanse og privatforbruk som russebussene.

Dette er hva vi har blitt

Også representanter for den venstrevridde pressen ser parallellen.

– Jeg blir usigelig trist inni meg når jeg ser dette bildet, sier Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen. – Dette er hva kongeriket Norge har blitt til. Fellesskap og telegram har blitt til selfie og instagram, sukker Braanen før han blir gjort oppmerksom på at det strengt tatt ikke er en selfie.

Ikke at vi i Nieuhetene klandrer kronprinsessen. Hadde vi vært konger hadde vi heller ikke giddet å holde vår egen mobiltelefon.

Hvem har tatt bildet?

– Hvem har i så fall tatt bildet?, undrer Grimstad.

– For kronprinsparets omdømmes skyld håper jeg det er en filippinsk au pair, svarer Tangen. – Au pairer er ganske populære for tiden. Det verste ville vært om det var Lille Marius som hadde tatt det. For hvor ukult er det ikke å poste et bilde av foreldrene i russedress på mammas insta-konto?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here