Foto: Göran Torp har sagt opp jobben og flyttet til "grannlandet" for å bli rik. Sentralt i denne planen er norske kvinner.

Svenske Göran Torp har hoppet av tømmerhuggerbransjen for å følge en gammel drøm: Å lære norske kvinner å tenne opp i peisen.

32-åringen fra Tanum i Bohuslän har jobbet med både krøtter og tømmerhuggervirksomhet i Vest-Sverige gjennom en årrekke. Men i fjor våres tok den unge mannen motet til seg, sa opp jobben på dagen og flyttet til Oslo.

«Setter opp shop» i Markveien

I løpet av et drøyt halvår har Torp kjøpt og pusset opp et butikklokale på et hjørne i Markveien på Grünerløkka – en del av det mest trendy og travle Oslo. Planen: Å lage en workshop for peisopptenning. Målgruppen? Kvinner. Norske kvinner.

Allerede i slutten av januar skal workshop/startup/butikk være åpnet. Forretningen har fått navnet «Fyre». Vi konfronterer den pasjonerte svensken med planene. Målgruppen er svært så definert?

– Det måste ju till. Så fungerar business. Dessutom, norska kvinnor … vänta lite.

Göran Torp gjør noen flamenco-aktige dansetrinn ryggende og frem igjen på gulvet, med armene høyt hevet.

– Norska kvinnor är så fruktonsvärt sensuella. Norska kvinnor är… . norska kvinnor är Nordens romerinnar.

Kjøpt to trailerlass med bjørkeved

Så langt alt vel. Men hvordan vil workshopen fungere i praksis?

Torp legger ut om en investeringstype som strekker ut i det og vide og brede. Men vi forstår det slik at den største investeringen, sammen med lokalet, nok er trailerlassene med bjørkeved han har kjøpt fra Carl Otto Løvenskiolds skoger. Samt en god Jøtul-ovn han fant på Finn.no. Til slutt får vi dratt noe håndfast ut av bohusläningen hva gjelder forretningsideen:

– Flickorna och fruentimmarna kommer inn så här, står i rad, vad, och får i grupper på fyra och fyra se hur jag tänder upp i öppna spisen.

– Og så bytter dere om?

– Vad? Jo… jo jo, nøler Torp.

Menn ingen adgang

– Hva med mannfolka som gjerne skulle være i behov av et tips eller to?

– Män kan vänta med ett kaffe i handen ner på Tims! (Tim Wendelboes kaffeutsalg lengre nede i gata, journ.anm.) ler han.

En liten gruppe støyende håndverkere gjør entre, og telefonen til Göran ringer. Det er «Fredrik».

Fredrik?

– Fredrik Skavlan, forklarer Torp. – Ursäkta, jag måste ta den här.

Tiden er kommet for å ta farvel med den initiativrike svensken. Nieuhetenes utsendte går ut i den kalde og klare januarluften. Det frister å tenne opp i peisen nå, om man bare hadde visst hva som skulle til for å få fyr på vedkubbene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here