OSLO: Etter 21 år med søppeljournalistikk er det kroken på døra for Gunnar Stavrums prestisjeprosjekt. En gradvis forbedring av folks holdninger trekkes fram som hovedårsaken.
Eventyret er over
– Vi har jo lenge tenkt at vi ikke kan holde på sånn som dette her i all evighet. Men leserne var jo lenge trofaste, og da klinget annonseinntektene i kassen og aksjonærene var fornøyde. Nå er eventyret over. Folk flest ønsker integritet i journalistikken, og det er vi ikke villig til å gi dem, forklarer Stavrum.
– Det er trist at det ikke lenger er et marked for å skrive at Arbeiderpartiet importerer innvandrerstemmer.
Siden oppstarten i 1996 har Nettavisen slått seg opp på en blanding av tendensiøse blogger, forbrukerjournalistikk, innvandringskritiske ledere og hetskampanjer mot Ap- og MdG-politikere. Selv om denne oppskriften ga suksess over en lang periode, har holdningene til Nettavisen-redaksjonen og holdningene til nordmenn flest skilt lag i de senere årene.
– Jeg synes det er trist at det ikke lenger er et marked for å skrive at Arbeiderpartiet importerer innvandrerstemmer eller at MdG-byråder ønsker å ødelegge livene til folk bare på pur faen, sukker nyhetsredaktør Erik Stephansen.
Fremmedfrykt selger ikke lenger
Flere omstendigheter skal ligge til grunn for konkursen. I tillegg til fallende priser på fremmedfrykt, trekkes det fram at tre av Nettavisens bloggere i fjor sluttet etter å ha fått dårlig samvittighet av å tjene penger på å slenge dritt på nettet.
Underskuddet endte på 16,8 millioner kroner i 2016. Egenkapitalen ble kraftig redusert, fra 45 til 28 millioner kroner. Konkursbegjæringen ble klar onsdag kveld.
– Folk flest ønsker integritet i journalistikken, og det er vi ikke villig til å gi dem.