SANDVIKA: Utvekslingsstudent Amalie Wikshåland (17) mener ananasen i Norge og Costa Rica ikke kan sammenlignes. (Foto: Pixabay) 

Amalie Wikshåland, som nettopp har kommet hjem fra et 11 måneders opphold i San José, mener ananasen man kjøper i norske butikker og ananasen som selges på markedene i Costa Rica ikke kan sammenlignes.

– Nei, det går ikke an å sammenligne dem, det blir jo to helt forskjellige ting, sier Amalie.

 

– De er to helt forskjellige ting. Det dreier seg om en vesensforskjell.

Kan ikke sammenlignes

Under sitt utvekslingsopphold i San José gjennom organisasjonen AFS, fikk Amalie nok av muligheter til å smake fersk ananas fra byens mange markeder. – Smaken er helt fantastisk, og du kan ikke unngå at ananassaften renner nedover haken men det er litt av poenget, forklarer jenta som til vanlig går på Ruud videregående skole.

Ja, det høres unektelig bedre ut enn ananasen man får kjøpt i Norge?

Da blir Amalie med ett streng i blikket

– Hørte du hva du gjorde nå?, spør hun Nieuhetenes utsending. Du sa «bedre», og det er komparativ form. Det du da gjør er å sammenligne ananasen i Norge og Costa Rica. Du sier den ene er bedre enn den andre. Mitt poeng er at de ikke kan sammenlignes, understreker 17-åringen.

Ananasen i fruktdisken på Kiwi kan ikke sammenlignes med den du får på markedet i San José, hevder Amalie Wikshåland. (Foto: Shanel)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Noen vil kanskje tenke at dette dreier seg om gradsforskjell, fortsetter Amalie, altså at den ene er saftigere og mer velsmakende enn den andre. I mange tilfeller jo er dette helt uproblematisk. Epler og pærer kjøpt på Kiwi, for eksempel, de kan helt fint sammenlignes. De har både likheter og ulikheter med hensyn til smak, form og konsistens.

Amalie blir mørk i blikket, før hun fortsetter:

– Men ananas kjøpt i Norge kan ikke sammenlignes med ananasen du får på markedet i San José. De er to helt forskjellige ting. Det dreier seg om en vesensforskjell, forklarer Amalie mens hun gestikulerer heftig.

– Mange tar det for gitt at jeg bare bruker «kan ikke sammenlignes» som en talemåte. Men jeg snakker om vitenskapelig inkommensurabilitet.

To inkommensurable størrelser

Vi forsøker høflig å unnskylde oss, og forklarer at Nieuhetene kom til dette intervjuet med en uskyldig antagelse om at vi skulle skrive en gladsak om gleden ved å nyte lokale råvarer på reise.

– Dere er ikke de første som gjør denne feilen, sukker Wikshåland. Mange tar det for gitt at jeg bare bruker «kan ikke sammenlignes» som en talemåte. Men jeg snakker om vitenskapelig inkommensurabilitet, altså et forhold mellom ting der det ikke finnes et nøytralt grunnlag for sammenligning. Å sammenligne ananasen i Norge og i Costa Rica blir som å sammenligne en totalvraket Toyota Corolla med alpeluen til Dagfinn Nordbø. Beklager, men dette betyr mye for meg, sier Bærumsjenta.

kuhn

Inkommensurabilitetsbegrepet til amerikaneren Thomas Kuhn har vært en stor inspirasjon for den 17-år gamle eleven Amalie Wikshåland, som har byttet ut Justin Bieber-plakatene på soveromsveggen med egenproduserte posters av vitenskapsteoretikeren. (Illustrasjon: redaksjonen)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here